top of page

קוורצטין- Quercetin

קוורצטין הוא פיטוכימיכל מסיס במים- פוליפנול ממשפחת הפלבנואידים אשר ידוע בשל תכונותיו נוגדות החימצון, דלקת, סרטן ושיפור פעילות מערכת החיסון.

קוורציטין קיים בבצל (בעיקר סגול), פירות יער, שמן זית, תפוח עץ, תה ירוק, דובדבנים, ענבים אדומים, יין אדום, פירות הדר וכוסמת. באכילה של מזונות אלו ניתן לקבל 25-50 מ״ג קוורצטין ביום.

איור של קוורצטין

לקוורצטין יש השפעה בריאותית נרחבת בגוף האדם:

  • השפעה נוגדת אלרגיה- אצל אנשים אלרגיים יש תגובה חיסונית יתרה כנגד חומרים ומצבים שלא אמורים לסכן את האדם. בעצם תאי מערכת החיסון מסוג לימפוצטים גורמים להפרשה מרובה של נוגדנים מסוג IgE אשר נצמדים לרצפטורים בתאים באזופילים או תאי מאסט/פיטום וגורמים להפעלה מרובה של היסטמין אשר מהווה הגורם האחרון בתגובה האלרגית שמבטאת בכיווץ שריר חלק (בעיקר בסימפונות), הרחבה של כלי דם, דלקת והרס של תאים. הביטוי הקליני יכול להיות קוצר נשימה ו/או גרד חזק, אדמומיות ותחושת חום. לקוורצטין יש יכולת משמעותית לנטרל את ההשפעה של היסטמין ולכן הוא מומלץ במחלות אלרגיות כמו אסתמה, נזלת אלרגית, קדחת השחת, אטופיק דרמטיטיס ואוריטיקריה.

  • הפחתת סיכון למחלות לב, כלי דם ושבץ- קוורצטין מגן מפני מחלות אלו על ידי מספר מנגנונים: יכולת נוגדת חימצון חזקה בסביבה מימית מפחיתה חימצון של כולסטרול בזרם הדם ואת שקיעתו בכלי הדם וכך מונע טרשת עורקים. יכולת נוגדת דלקת חזקה מפחיתה דלקת בכלי הדם אשר מהווה גורם משמעותי לטרשת עורקים. יכולת נוגדת צימוד טסיות מפחיתה סיכון להצטברות קרישי דם. מניעת חימצון ודלקת בכלי הדם משפרת את גמישות כלי הדם וזרימת הדם בתוכם.

  • מניעה וטיפול בסרטן לרבות פרוסטטה- קוורצטין בעל יכולת למנוע התחלקות והתרבות של תאים סרטניים והגברה של אפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן) של תאי סרטן. בנוסף תהליכי חימצון ודלקת נחשבים כגורמים משמעותיים לסרטן ובשל יכולתו העוצמתית של קוורצטין להפחית תהליכים אלו הוא מפחית סיכון לסרטן. כמו כן קוורצטין יעיל במניעה וטיפול של סרטן הפרוסטטה על די יכולתו לבלום את פעילות טסטוסטרון על תאי סרטן פרוסטטה שמגיבים לו.

  • מיחזור ויטמין C ו- E- אחד התפקידים של ויטמינים אלו הוא לנטרל רדיקלים חופשיים. לאחר שהם מנטרלים רדיקלים חופשיים הם מתחמצנים ונהיים לרדיקלים חופשיים בעצמם. קוורצטין ממחזר אותם בחזרה וכך מגביר את פעילותם מחד ומאידך מפחית עומס חימצוני. בנוסף ויטמינים אלו משפיעים על תפקוד תקין של מערכת חיסון, מניעת מחלות אוטואימוניות, בריאות הלב וכלי הדם, תקינות רקמת החיבור כמו העור, שרירים, רצועות ודלקות מפרקים.

  • מניעה וטיפול של סינוסיטיס וברונכיטיס- על ידי פעילות נוגדת דלקת ופעילות תומכת במערכת החיסון כנגד חיידקים ווירוסים.

  • מניעה וטיפול בדלקת כרונית לא זיהומית של הפרוסטטה- על די פעילות נוגדת דלקת שמפחיתה מתווכים דלקתיים כמו אינטרלוקין 6, TNF ו- COX.

  • מניעה וטיפול בקטרקט- מבנה החלבון בעדשת העין בנוי באופן שגורם לעדשה להיות שקופה. תהליכים מוגברים של חימצון חלבונים בעדשה גורם לשינוי במבנה החלבון שגורם לעדשה להיות עכורה, כאילו יש עליה לכלוך שמפריע לראייה. יכולתו נוגדת החימצון החזקה של קוורצטין מפחיתה סיכון זה.

צריכת קוורצטין מהמזון יכולה לספק 25-50 מ״ג ליום וכמות זו פחות פוטנטית לטיפול במצבים שהוזכרו בכתבה אלא רק למניעה. לצורך טיפול יש לצרוך תוספים של קוורצטין במינון של 250-500 מ״ג 2-4 פעמים ביום.

מתי והאם צריך להיזהר?

במינון המקובל קווצטין נחשב לבטוח מאוד מלבד במצבים הבאים:

  • קוורצטין משפיע על אנזימי CYP בכבד שאחראים על נטרול תרופות ורעלים ולכן מומלץ לא ליטול אותו בשילוב עם תרופות לרבות תרופות כימותרפיות, אנטיביוטיות ונוגדות קרישה- אספירין, פלאביקס, קומאדין.

  • לא מומלץ בהיריון והנקה.

  • לא מומלץ לחולי כליות.

  • מינון גבוה יכול לגרום לפגיעה בכליות.

קישור לתוסף קוורצטין מאתר IHERB:

קישור לתוסף קוורציטין 500 מ״ג ללא ויטמין C מאתר IHERB (מתאים לסובלים מצרבות)

עם הקוד הבא מקבלים 10% הנחה בקנייה הראשונה- Mgz025

נהניתם מהכתבה אשמח אם תשתפו אותה כדי שעוד אנשים יחשפו למידע.

בברכת בריאות שלמה!

תמיר גרבי- נטורופת ND

מקורות לכתבה:

1. Sampson et al. Flavonol and flavone intakes in US health professionals. J Am Diet Assoc. 2002 Oct;102(10):1414-20.

2. O’Reilly et al. Flavonoids protect against oxidative damage to LDL in vitro: use in selection of a flavonoid rich diet and relevance to LDL oxidation resistance ex vivo? Free Radic Res. 2000 Oct;33(4):419-26.

3. Negre-Salvayre et al. Quercetin Prevents the Cytotoxicity of Oxidized LDL on Lymphoid Cell Lines. Free Radic Biol Med. 1992;12(2):101-06.

4. Cirico and Omaye. Additive or synerge tic effects of phenolic compounds on human low density lipoprotein oxidation. Food Chem Toxicol. 2006 Apr;44(4):510-6. Epub 2005 Oct 10.

5. Rendig et al. Effects of red wine, alcohol, and quercetin on coronary resistance and conductance arteries. J Cardiovasc Pharmacol. 2001 Aug;38(2):219-27.

6. Duarte et al. Effects of chronic quercetin treatment on hepatic oxidative status of spontaneously hypertensive rats. Mol Cell Biochem. 2001 May;221(1-2):155-60.

7. Flesch et al. Effects of red and white wine on endothelium-dependent vasorelaxation of rat aorta and human coronary arteries. Am J Physiol. 1998 Oct;275(4 Pt 2):H1183-90.

8. Middleton and Drzewiecki. Flavonoid inhibition of human basophil histamine release stimulated by various agents. Biochem Pharmacol.1984 Nov1;33(21):3333-8

9. Taguchi et al. Pharmacological studies of Houttuyniae herba: the anti-inflammatory effect of quercitrin. Yakugaku Zasshi. 1993 Apr;113(4):327-33.

10. Loggia Della et al. Anti-inflammatory Activity of Benzopyrones that are Inhibitors of Cyclo- and Lipo-oxygenase. Pharmacol Res Commun. 1988 Dec;20 Suppl 5:91-4.

11. Wadsworth et al. Effects of Ginkgo biloba extract (EGb 761) and quercetin on lipopolysaccharide-induced signaling pathways involved in the release of tumor necrosis factor-alpha. Biochem Pharmacol. 2001 Oct 1;62(7):963-74.

12. Kaul et al. Antiviral effect of flavonoids on human viruses. J Med Virol. 1985 Jan;15(1):71-9.

13. Lyu et al. Antiherpetic activities of flavonoids against herpes simplex virus type 1 (HSV-1) and type 2 (HSV-2) in vitro. Arch Pharm Res. 2005 Nov;28(11):1293-301.

14. Morrow et al. Dietary supplementation with the anti-tumour promoter quercetin: its effects on matrix metalloproteinase gene regulation. Mutat Res. 2001 Sep 1;480-481:269-76.

15. Ferry et al. Phase I clinical trial of the flavonoid quercetin: pharmacokinetics and evidence for in vivo tyrosine kinase inhibition.Clin Cancer Res.1996 Apr;2(4):659-68.

16. Cruz-Correa et al. Combination treatment with curcumin and quercetin of adenomas in familial adenomatous polyposis. Clin Gastroenterol Hepatol. 2006 Aug;4(8):1035-8. Epub 2006 Jun 6.

17. Theodoratou et al. Dietary flavonoids and the risk of colorectal cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007 Apr;16(4):684-93.

18. van Erk et al. Integrated assessment by multiple gene expression analysis of quercetin bioactivity on anticancer-related mechanisms in colon cancer cells in vitro. Eur J Nutr. 2005 Mar;44(3):143-56. Epub 2004 Apr 30.

19. Murtaza et al. A preliminary investigation demonstrating the effect of quercetin on the expression of genes related to cell-cycle arrest, apoptosis and xenobiotic metabolism in human CO115 colon-adenocarcinoma cells using DNA microarray. Biotechnol Appl Biochem. 2006 Jul;45(Pt 1):29-36.

20. Kobayashi et al. Effect of flavonoids on cell cycle progression in prostate cancer cells. Cancer Lett. 2002 Feb 8;176(1):17-23.

21. Knowles et al. Flavonoids suppress androgen-independent human prostate tumor proliferation. Nutr Cancer. 2000;38(1):116-22.

22. Lotito and Frei. Consumption of flavonoid-rich foods and increased plasma antioxidant capacity in humans: cause,consequence, or epiphenomenon? Free Radic Biol Med. 2006 Dec 15;41(12):1727-46

23. Kirschbaum B. Renal regulation of plasma total antioxidant capacity. Med Hypotheses. 2001 Jun;56(6):625-9.

24. Kong et al. Induction of xenobiotic enzymes by the MAP kinase pathway and the antioxidant or electrophile response element (ARE/EpRE). Drug Metab Rev. 2001 Aug-Nov;33(3-4):255-71.

25. Walle and Walle. Induction of human UDP-glucuronosyltransferase UGT1A1 by flavonoids-structural requirements. Drug Metab Dispos. 2002 May;30(5): 564-9.

bottom of page