top of page

שילוב אלוורה למניעה וטיפול בסוכרת

אלוורה הוא צמח מרפא למצבים של דלקות במערכת העיכול, חיזוק מערכת חיסון, כוויות קלות עד בינוניות, דלקות בעור, צרבות וסוכרת. השימוש הוא בג'ל שנמצא בעלי הצמח שמכיל פוליסכרידים ומוצילאגים. שטח הפנים של העלים מכיל חומר שנקרא אנטראקינונים עם השפעה משלשלת חזקה. שימוש באנטראקינונים מותר בארץ רק במרשם רופא ואינו מומלץ לאורך זמן בגלל יכולתו לפגוע ברירית המעיים.


המחקרים לגבי יעילותה של אלוורה למניעה וטיפול בסוכרת לא עקביים ולכן חוקרים ערכו מטה אנליזה כדי להעריך את מידת היעילות של אלוורה למניעה וטיפול בסוכרת. המחקרים כללו 470 אנשים, 235 עם קדם סוכרת והיתר עם סוכרת. המחקרים היו אקראיים ומבוקרים פלסבו. המדדים שנחקרו היו רמת הסוכר בדם לאחר הארוחה ורמת המוגלובין A1C. האחרון מהווה מדד חשוב לאומדן מידת הסוכר בדם למשך 3 חודשים. זהו המדד הטוב ביותר לאבחון סוכרת וחומרתה. ככל שרמתו גבוהה זה מעיד שהתנגודת לאינסולין גבוהה יותר ו/או רמות האינסולין נמוכות יותר ולכן הסוכר לא נכנס לתאים אלא נשאר בזרם הדם. רמות גבוהות של סוכר בדם מהוות סיכון לסיבוכי הסוכרת מכוון שהסוכר נקשר לחלבונים ופוגע בתפקודם. מכאן נגרמות פגיעות בכלי הדם, בכליות, במערכת העצבים וברשתית העין. לכן המטרה העיקרית בטיפול בסוכרת היא להוריד את רמת ההמוגלובין A1C שכן ככל שרמתו יורדת כך יורד הסיכון לסיבוכי הסוכרת.





במחקרים נמצא שאלוורה הפחיתה באופן משמעותי את רמת הסוכר בדם לאחר הארוחה ובאופן לא משמעותי את רמת ההמוגלובין A1C אצל המטופלים עם קדם סוכרת. אצל אלו עם הסוכרת רמת ההמוגלובין A1C ירדה באופן משמעותי ורמת הסוכר בדם לאחר הארוחה באופן לא משמעותי לעומת אלו שקבלו פלסבו.


החוקרים מסיקים שאלוורה יכולה להיות יעילה כחלק מטיפול בסוכרת אבל בגלל שמספר המשתתפים במחקרים קטן יחסית צריך לעשות עוד מחקרים כדי לאשש את התוצאות.


לסיכום: המחקרים מראים כי אלוורה יעילה יותר בהפחתת המוגלובין A1C אצל סוכרתיים מאשר אצל קדם סוכרתיים. מכאן שעדיף להשתמש באלוורה כאשר יש סוכרת ובמצב של קדם סוכרת אין מספיק הוכחה שאלוורה יעילה. שכן המדד החשוב ביותר הוא יכולת ההפחתה של המוגלובין A1C וזה הוכח רק אצל הסוכרתיים. נכון ש- 470 משתתפים לא מהווים הוכחה בקנה מידה מדעי לגבי יעילות האלוורה אבל אלוורה נמצאת בשימוש מסורתי למטרה זו כבר מאות בשנים. בנוסף אני מניח שלא עושים מחקרים גדולים לגבי יעילותה בגלל העלות הגבוהה והרווחיות הנמוכה ביחס לפיתוח תרופות. ראוי לציין שישנם צמחים טובים ומוכחים יותר לטיפול בסוכרת והם קינמון, חילבה וג'ימנמה. כמו כן הטיפול הטוב ביותר בסוכרת הוא תזונה דלת פחמימות, ירידה במשקל ופעילות גופנית. אבל לדעתי בהחלט אפשר לשלב גם אלוורה כחלק מטיפול בסוכרת ובעיקר עם מטופלים שהערכים הנוספים של אלוורה- חיזוק מערכת חיסון, פעילות אנטי דלקתית במערכת העיכול, בכלי הדם ובעור, הפחתת צרבות- יכולה לעזור להם, שכן לא פעם בעיות אלו נלוות לבעיית הסוכרת.


נהניתם מהכתבה ו/או היא עזרה לכם אשמח אם תשתפו אותה כדי שעוד אנשים יחשפו למידע.


בברכת בריאות שלמה!


תמיר גרבי


מקור:

bottom of page