חשיבות אומגה 3 למניעת לידות מוקדמות
אומגה 3 היא חומצת שומן בעלת תפקידים ביולוגיים חשובים מאוד כמו ויסות דלקות, ויסות לחץ דם, הפחתת קרישה של הדם, ויסות מצב רוח ושיפור תפקודים קוגניטיביים כמו זיכרון וריכוז. וכן מתברר שלחומצת שומן זו קיים יתרון חשוב נוסף במניעת לידות מוקדמות.
לידה של פגים מתחת לשבוע 34 מהווה גורם מוות מספר 1 של תינוקות ברחבי העולם. קבוצת חוקרים בדקה האם תוסף אומגה 3 מסוג EPA ו- DHA יכול לעזור בנושא חשוב זה. החוקרים ערכו מטה אנליזה של 6 מחקרים שבהם השתתפו 4193 נשים. המחקרים היו אקראיים ומבוקרים פלסבו, כלומר קבוצה אחת מקבלת תוסף אומגה 3 וקבוצה אחת מקבלת פלסבו.
בהערכת הנתונים של ששת המחקרים נמצאה הפחתה של 58% בסיכוי ללידה מתחת לשבוע 34 ו- 17% מתחת לשבוע 37 אצל הנשים שנטלו תוסף אומגה 3 לעומת אלו של הביקורת. ראוי לציין שלידה מתחת לשבוע 34 מהווה את הסיכון הגבוה ביותר לסיבוכים ומוות של התינוק וככל שעולים בגיל ההיריון הסיכון יורד.
מטה אנליזה מקיפה זו שמכילה 4193 נשים עומדת בסטנדרט מדעי של כמות משתתפים ותוצאות כדי לבדוק סיבה תוצאה לאומדן יכולת אומגה 3 להפחית סיכון ללידות מוקמות וסיבוכיהן. ואכן הפחתה של 58% בסיכון של לידה מתחת לשבוע 34 מהווה נתון מבטיח כחלק מטיפול והמלצות לנשים בהיריון. בנוסף ראוי לציין שאומגה 3 היא אחד התוספים הנחקרים ביותר בעולם בהקשר של היריון ובכלל. נעשו עליה אלפי מחקרים והיא נמצאה בטוחה לשימוש במינונים המקובלים. ובכן המסקנה שעולה ממחקרים אלו היא שאומגה 3 אפקטיבית מאוד בהפחתת לידות מוקדמות, בטוחה וקלה לשימוש ולכן יכולה להיות דרך זמינה ופשוטה לטיפול בנושא יקר כל כך.
לסיום יש להבדיל בין חומצות השומן אומגה 3, ישנן 3 צורות: EPA, DHA ו- ALA, האחרונה נמצאת בעולם הצומח ואיננה פעילה ביולוגית כלומר הגוף צריך לסנטז אותה ל- EPA ו- DHA אשר הן פעילות ביולוגית. גוף האדם אינו מסנטז באופן יעיל את ALA לצורות הפעילות ולכן אומגה 3 מהצומח לא מבטיחה לנו פעילות מיטבית כמו הצורות הפעילות שמקורן בעיקר מדגי מי מעמקים, לכן כדי להבטיח רמת פעילות טיפולית מיטבית יש לצרוך תוספי אומגה בצורת EPA ו- DHA.
אם נהניתם מהכתבה ו/או היא עזרה לכם אשמח אם תשתפו את משפחתכם וחבריכם כדי שגם הם יוכלו להיעזר במידע.
בברכת בריאות שלמה
תמיר גרבי
מקור: